Filter a Kategórie
 
 
 
 
 
 

Akrylátová alebo silikónová omietka?

 

 

V tomto článku si rozoberieme systém BARLET.

Povieme si niečo o nasledujúcich produktoch:

- Barlet základný náter pod omietky

- Barlet akrylát pastovitá omietka

- Barlet silikón pastovitá omietka

 

 

 

 

Systém BARLET spočíva v tom, že si najprv pripravíte podklad

V prípade omietok je najvhodnejšie použiť Barlet základný náter pod omietky. Spevňuje a zjednocuje podklad. Tento základ je možné zafarbiť, vlastne sa to aj odporúča. Odporúča sa zafarbiť v prípade mechanického poškodenia omietky. Ak sa tak stane, nebude vám diera svietiť na bielo, pretože pod omietkou budete mať vrstvu (základu) v podobnom odtieni.

Odkaz na video.

Akrylátová omietka 

Základ máte pripravený a teraz nastala fáza nanášania, ale čoho? Akrylátovej omietky? Silikónovej omietky? Povieme si rozdiel. Začneme Akrylátovou omietkou. 

Akrylátová omietka chráni proti plesniam a riasam. Odoláva poveternostným vplyvom. Predáva sa buď ako rýhovaná alebo zrnitá, rozdiel je len v vzhľade. Niekomu sa páčia ryhy, niekomu zase zrná. Potom je ešte možnosť výberu veľkosti rýh a zŕn - 1,5 mm a 2 mm. Taktiež je to otázka vkusu, ale na druhej strane aj výdatnosti. S menším zrnom, ryhou (1,5 mm) máte vyššiu výdatnosť z jedného vedra oproti (2 mm).

 

 

 

Silikónová omietka

Silikónová omietka je vlastnostiami podobná ako predošlá Akrylátová omietka, no navyše má odolnosť voči vode, takže je aj umývateľná. Tiež sa predáva ako zrnitá, rýhovaná 1,5 mm alebo 2 mm. Vyznačuje sa dlhšou životnosťou v porovnaní s Akrylátovou omietkou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tento typ omietky sa odporúča v prostredí, kde je väčšie znečistenie. Napríklad, ak máte dom v blízkosti hlavnej cesty, po ktorej premáva veľa aút, prípadne v okolí je veľa stromov a pod. 

 

Záver

Omietky značky Barlet sú veľmi kvalitné a preto sa nestane, že by ste sa rozhodli nesprávne. Je to možno skôr otázka financií, či máte rozpočet na drahšiu silikónovú omietku, ktorá stojí cca o 10 € / vedro viac než akrylátová. Prípadne, či využijete samočistiace vlastnosti silikónovej omietky. Akrylátová je štandard. Rozhodne budete s ňou spokojný, silikón je luxus. Každopádne, než sa rozhodnete pre ktorúkoľvej z omietok, odporúčame vám vopred si dať namiešať malú vzorku a vyskúšať si odtieň na veľkej ploche, ako je to znázornené vo videu (3:40). 

 

Veríme, že vám tento článok aspoň trochu pomohol a tešíme sa na vás :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia